Στην Αθήνα βρέθηκε ο Τζεγκίζ Ομέρ, όπου είδε εκπροσώπους μουσουλμάνων μεταναστών και διαπίστωσε «ανερχόμενο ρατσισμό» και έλλειψη «θρησκευτικής ελευθερίας» εκ μέρους της χώρας μας!
Διαβάστε απόσπασμα από την «Μιλλέτ» (σε μετάφραση από το ιστολόγιο tourkikanea.gr) με τίτλο «Ο ανερχόμενος ρατσισμός στην Ελλάδα, το μεταναστευτικό και οι μουσουλμάνοι στην Αθήνα».
«Το ανερχόμενο κύμα ξένων μεταναστών προς την Ελλάδα, αποτέλεσε αιτία παρουσίας ενός σημαντικού πλέον αριθμού ξένων μεταναστών στη χώρα. Στατιστικές δείχνουν πως ένα μεγάλο μέρος αυτών είναι μουσουλμάνοι. Στις μέρες μας αναφέρεται πως πάνω από 600 χιλιάδες μουσουλμάνοι ζούνε στην Ελλάδα Στην αναφορά που ετοίμασε πέρσι το «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» καταγράφεται πως οι Έλληνες υπεύθυνοι απέτυχαν να αποτρέψουν το κύμα βίας που οφείλεται στην ανερχόμενη ξενοφοβία, το οποίο έφτασε στο σημείο οι μετανάστες να φοβούνται να βγούνε στον δρόμο (σ.σ. δεν έχει σημασία βέβαια που οι μόνοι που φοβούνται να βγουν στον δρόμο είναι οι Έλληνες.
Ως εφημερίδα «Μιλλέτ» πήγαμε στην Αθήνα για να διαπιστώσουμε την κατάσταση των μουσουλμάνων στην Ελλάδα και κάναμε έρευνα πεδίου. Ως αποτέλεσμα μιας σειράς από συνεντεύξεις που κάναμε με εκπροσώπους συλλόγων μεταναστών, εμφανίστηκε μια εικόνα τραγική αλλά και τρομακτική. Η κατάσταση των μεταναστών στην Αθήνα που επιλέξαμε ως πιλοτική περιοχή, μπορεί να χαρακτηριστεί ως αξιοθρήνητη με όλη της την έννοια.
Συναντηθήκαμε με πολλές ομάδες συλλόγων μεταναστών στην Αθήνα. Αυτές ήταν: η Κοινότητα Μεταναστών Ελλάδος που συγκεντρώνει όλους τους Πακιστανούς Ελλάδας σε μια στέγη, η Πολιτιστική και Μορφωτική Εταιρία Μινχάζ- μια από τις καλύτερα οργανωμένες πακιστανικές οργανώσεις με σκοπό την σωστή προώθηση του Ισλάμ, ο σύλλογος Ελ Τζεμπάρ-σύλλογος που εκπροσωπεί, προστατεύει και εξυπηρετεί θρησκευτικά τους μετανάστες από το Μπαγκλαντές…
Από την επιτόπια έρευνα που κάναμε ως «Μιλλέτ», από τα στοιχεία και τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε, φαίνεται πως οι αρμόδιοι δεν ανέπτυξαν μια στρατηγική αποτροπής. Σαν να μην έφτανε αυτό, τα θύματα εκφοβίζονται για να μην υποβάλλουν μήνυση και ενίοτε δέχονται και βία. Ακόμη κανείς δεν έχει τιμωρηθεί με βάση τον νόμο για τα εγκλήματα μίσους που θεσπίστηκε το 2008. Σύμφωνα με αυτά που αναφέρουν εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας Πακιστανικών Συλλόγων και της Πολιτιστικής- Μορφωτικής Εταιρίας Μινχάζ, οι πρόσφυγες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις αιτήσεις τους για άδεια εργασίας και άδεια παραμονής. Το κράτος μέχρι σήμερα έχει δώσει ιθαγένεια μόνο σε 500 Πακιστανούς πρόσφυγες. Μάθαμε πως σε αυτό το θέμα υπάρχουν χιλιάδες αιτήσεις, αλλά λόγω της δυσκίνητης γραφειοκρατίας, οι αιτούντες αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες και περιμένουν για χρόνια απάντηση.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα των μουσουλμανικών κοινοτήτων που ζούνε στην Αθήνα μετά από τον ρατσισμό που απειλεί τις ζωές τους, είναι η έλλειψη ενός μεγάλου χώρου όπου θα μπορούνε να προσεύχονται όλοι μαζί σε Παρασκευές και Μπαϊράμια και τα μεγάλα προβλήματα στο θέμα των κηδειών. Για αυτό πρέπει επειγόντως να λυθεί το θέμα του νεκροταφείου και του τζαμιού»…