- «Θλιβερή η διαχείριση του προβλήματος της Κύπρου από την ΕΕ και τηνκυπριακή κυβέρνηση»
- «Ό,τι και αν αποφασίσουν οι Κύπριοι, τα κεφάλαια θα διαρρεύσουν από την Κύπρο, αφήνοντας την οικονομία της αποδυναμωμένη... Αν αυτός είναι ο στόχος των αποφάσεων της ΕΕ, είναι πραγματικά πολύ περίεργο το σκεπτικό»
Η Ρωσία είναι πάντα πρόθυμη να ενισχύσει οικονομικά την Κύπρο προκειμένου να την βοηθήσει να ξεπεράσει τις οικονομικής φύσεως δυσχέρειες που αντιμετωπίζει, αλλά μόνο αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κύπρος επεξεργαστούν ένα κοινό σχέδιο για την ανάκαμψη της χώρας, δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
«Δεν έχουμε κλείσει καμία πόρτα στην Κύπρο. Ούτε δηλώσαμε ότι δεν πρόκειται να συζητήσουμε μαζί της, όπως αναφέρεται σε πολλά ΜΜΕ», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μεντβέντεφ.
«Θα είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε διάφορες επιλογές για την στήριξη αυτής της χώρας (...) αλλά μόνο αφού θα έχει εκπονηθεί ένα τελικό σχέδιο με τη συμμετοχή των κρατών της ΕΕ και της Κύπρου», πρόσθεσε.
Ο Μεντβέντεφ μίλησε σε δημοσιογράφους από διάφορες χώρες μόλις λίγες ώρες μετά την αναχώρηση του Κύπριου υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή από τη Μόσχα, μετά από μια ανεπιτυχή προσπάθεια να πειστεί η Ρωσία να χορηγήσει οικονομική βοήθεια στην χώρα σε αντάλλαγμα για επενδύσεις σε κρατικές τράπεζες και έργα φυσικού αερίου.
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ είχε προβεί σε δήλωση το μεσημέρι της Παρασκευής, σύμφωνα με την οποία οι Ρώσοι επενδυτές «δεν έδειξαν ενδιαφέρον» για τις προτάσεις της Κύπρου.
Τα σχόλια του Μεντβέντεφ είχαν ρόλο απάντησης στην δήλωση του εκπροσώπου της κυπριακής κυβέρνησης, Χρήστου Στυλιανίδη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των μελών του Κυπριακού Κοινοβουλίου και των ξένων δανειστών πλησίαζαν «στον τερματισμό τους».
«Οι επόμενες ώρες θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας», απάντησε ο Ρώσος Πρωθυπουργός.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δηλώσει ότι αν η Κύπρος δεν εξασφαλίσει τα απαραίτητα δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τη Δευτέρα, είναι πιθανό να μην της χορηγηθούν νέα κεφάλαια έκτακτης ανάγκης και θα βρεθεί αναπόφευκτα αντιμέτωπη με οικονομική κατάρρευση.
Η επείγουσα αυτή προειδοποίηση της ΕΚΤ έγινε αμέσως μετά την απόρριψη από το Κοινοβούλιο της Κύπρου, την περασμένη Τρίτη, της επιβολής φόρου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των κυπριακών τραπεζών. Η επιβολή αυτή είχε τεθεί από τους διεθνείς δανειστές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ως όρος για την παροχή δανείου 10 δισ. ευρώ στην Κύπρο.
Συνολικά, η Κύπρος χρειάζεται περίπου 17 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τον προϋπολογισμό της και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, οι οποίες υπέστησαν ζημία δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω της "εθελοντικής" αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
«Οι χειρισμοί ΕΕ, Κομισιόν και Κυπριακής κυβέρνησης μόνο με κινήσεις ταύρου σε υαλοπωλείο μπορούν να παρομοιαστούν»
Την περασμένη Τετάρτη, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ επέκρινε δριμύτατα την Ευρωπαϊκή Ένωση και την κυβέρνηση της Κύπρου για την «θλιβερή διαχείριση τους», όπως την χαρακτήρισε, της κρίσης χρέους που αντιμετωπίζει η νησιωτική αυτή χώρα.
Ο Μεντβέντεφ δήλωσε σε δημοσιογράφους από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες ότι η κακή διαχείριση της κρίσης είχε υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τόσο μέσα στην Κύπρο όσο και εκτός.
«Οι χειρισμοί της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κυπριακής κυβέρνησης για την επίλυση του προβλήματος του χρέους, δυστυχώς, μόνο με ενέργειες ενός ταύρου σε υαλοπωλείο μπορούν να παρομοιαστούν», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.
Ο πανικός μεταδόθηκε σε όλη την Ευρώπη την Τρίτη, μετά την καταψήφιση του κουρέματος των τραπεζικών λογαριασμών και τον εκβιασμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Κύπρο. Η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κύπρο, μια και είναι πολύ πιθανόν να έχει σημαντικές απώλειες από τις δυσμενείς επιπτώσεις του αδιέξοδου στο οποίο έχει οδηγηθεί η Κύπρος.
Οι Ρώσοι δανειστές είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένοι στον κίνδυνο στον οποίο βρίσκεται η Κύπρος, αφού στα τέλη του 2012 υπήρχαν 12 δισεκατομμύρια δολάρια από Ρώσους καταθέτες στις τράπεζες του νησιού, ενώ οι καταθέσεις ρωσικών εταιρειών ανέρχονται σε άλλα 19 δις. δολάρια περίπου, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.
Οι Ρώσοι, ιδιώτες και επιχειρήσεις, που έχουν καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες, κινδύνευσαν να χάσουν περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια, αν είχε ψηφιστεί η πρόταση για την φορολόγηση των λογαριασμών. Αλλά, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Moody’s, «σε περίπτωση που η Κύπρος χρεοκοπήσει, οι Ρώσοι καταθέτες κινδυνεύουν να χάσουν πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν τα δάνεια που παρείχαν οι ρωσικές τράπεζες σε εταιρείες που λειτουργούν στην Κύπρο».
Ο Ρώσος Πρωθυπουργός δήλωσε ότι μια πιθανή χρεοκοπία της Κύπρου θα επηρεάσει επίσης κάποιεςρωσικές εταιρείες του δημοσίου.
«Έχουμε πολλές ανοικτές κρατικές επιχειρησιακές δομές που λειτουργούν σε όλη την Κύπρο, τα κεφάλαια των οποίων έχουν μπλοκαριστεί για άγνωστους λόγους», δήλωσε ο Μεντβέντεφ. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναγκαστήκαμε να υιοθετήσουμε αυτή την σθεναρή στάση».
"Μικρός ή μεγάλος ο φόρος στις καταθέσεις, ισοδυναμεί με ληστεία. Τα κεφάλαια θα διαρρεύσουν από την Κύπρο ούτως ή άλλως, αφήνοντας το σύστημά της αποδυναμωμένο"...
Ο Ρώσος Πρωθυπουργός έκανε επίσης λόγο για κάποια μέτρα που θα μπορούσαν να σημάνουν το τέλος της Κύπρου ως «φορολογικού παράδεισου» για κάποιους Ρώσους. Πρότεινε, συγκεκριμένα, την κατάργηση της συμφωνίας «διπλής φορολόγησης» που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών.
«Δεν βλέπω τον λόγο για την ύπαρξη τέτοιας συμφωνίας υπό τις παρούσες συνθήκες», είπε ο Μεντβέντεφ. «Είναι πιθανό να προκύψει σύντομα ανάγκη για ακύρωσή της».
Τόνισε, επίσης, ότι η πλειονότητα των Ρώσων ιδιωτών και επιχειρήσεων με καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες κινείται σε νόμιμα πλαίσια, ενώ το ποσοστό των λογαριασμών στο οποίο παρατηρείται φυγή κεφαλαίων από την Ρωσία «δεν είναι τόσο μεγάλο όσο παρουσιάζεται από αρκετά ΜΜΕ».
Περιέγραψε την κατάσταση στην Κύπρο ως «εξαιρετικά περίπλοκη» και δήλωσε ότι τα κεφάλαια θα διαρρεύσουν από την οικονομία της χώρας, ανεξαρτήτως των αποφάσεων που λαμβάνονται από την κυπριακή κυβέρνηση.
«Είναι προφανές ότι δεν έχει σημασία τι θα αποφασιστεί τελικά. Δεν έχει σημασία αν ή όχι θα επιβληθεί μικρός ή μεγάλος φόρος στις καταθέσεις, γεγονός που κατά τη γνώμη μου ισοδυναμεί με ληστεία. Τα κεφάλαια θα διαρρεύσουν ούτως ή άλλως από την Κύπρο,αφήνοντας το τραπεζικό της σύστημα αποδυναμωμένο. Εάν αυτός είναι ο στόχος των αποφάσεων της ΕΕ, τότε πρόκειται για πολύ περίεργο σκεπτικό, πραγματικά», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.
Ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους