Ένα βασικό εργαλείο στη ρύθμιση των σχέσεων των κυβερνήσεων των χωρών που συμβάλλονται με την ΕΕ αποτελούν οι Εκθέσεις Προόδου που κατά περιόδους κοινοποιεί η ΕΕ. Η Έκθεση Προόδου της σειράς για τον βαθμό υλοποίησης των κριτηρίων της ΕΕ απ’ την Αλβανική Κυβέρνηση (η Αλβανία έχει το καθεστώς της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης και αναμένει να αναβαθμιστεί σε υποψήφια προς Ένταξη Χώρα) πρόκειται να ανακοινωθεί στις 15 Μαϊου. Ωστόσο διέρρευσε μέρος του περιεχομένου της σε ανταπόκριση του καναλιού Top Channel, που έχει πολύ καλή ενημέρωση απ’ τις Βρυξέλλες και οι ανταποκρίσεις του ήταν πάτοντε έγκυρες και επίκαιρες.
Η αναμενόμενη Έκθεση που αποτελεί απ’ τη φύση της ακριβή ακτινογραφία της εσωτερικής κατάστασης και θέτει τα στοιχεία αυτά συγκριτικά με τα κριτήρια της ΕΕ, με την προηγούμενη Έκθεση Προόδου αλλά και τα ειδικά κριτήρια που έχουν τεθεί υπόψη των αλβανικών αρχών, πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας προκειμένου να ληφθεί η απόφαση απόδοσης καθεστώτος Υποψήφιας προς Ένταξη Χώρας, έχει πολλά σημεία. Εκείνο όμως που μας ενδιαφέρει άμεσα είναι η εκ νέου αναφορά στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αλβανία, η θέση των μειονοτήτων και το τι πρέπει να γίνει στους επί μέρους αυτούς τομείς.
Η Έκθεση της 15ης Μαϊου σε ότι μας αφορά περιέχει πολύ πιο άμεση αναφορά και βάζει το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων. Οι θέσεις της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και ειδικά του ΚΕΑΔ σε ότι αφορά τις επικίνδυνες παλινδρομήσεις σε ότι αφορά στα κεκτημένα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας έχουν ακουσθεί άμεσα απ’ τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έτσι η Έκθεση δικαιώνει πλήρως τόσο την καταγγελία ότι στην απογραφή παραβιάστηκε η αρχή του αυτοπροσδιοριορισμού, έτσι και ότι η αντισυνταγματική απόφαση του «Συνταγματικού Δικαστηρίου» της Αλβανικής «Δημοκρατίας» για την απαλοιφή του δεδομένου της εθνικότητας απ’ τα προσωπικά έγγραφα και τα ληξιαρχεία αντιβαίνει των αρχών της ΕΕ. Και τα δύο συμπεριλαμβάνονται στην Έκθεση της Κομισιόν όχι ως απλή διαπίστωση προς την Αλβανική Κυβέρνηση, ούτε ως καταγγελία της ΕΕΜ και των άλλων μειονοτήτων αλλά με την παρατήρηση ότι η Αλβανική Κυβέρνηση πρέπει να βρει τρόπους επανόρθωσης καθώς στην ΕΕ το ζήτημα εθνικού αυτοπροσδιορισμού αποτελεί απαραβίαστο δικαίωμα του ατόμου.
Το πανηγύρι των υπεθνικιστών του Κρεσνίκ Σπαχίου και του Σπετίμ Ιντρίζι φαίνεται να τελειώνει και ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας θα πρέπει να καταλάβει ότι με τέτοιους συμμάχους μπορεί να παρατείνεται ο χρόνος διακυβέρνησής του αλλά βλάπτεται ουσιαστικά η σχέση εμπιστοσύνης με την ΕΕ. Επίσης το σύνολο της πολιτικής τάξης οφείλει να καταλάβει ότι σε αμφιδρομη σχέση με την ΕΕ κάθε μέτρο και νομοθετική ρύθμιση δεν δύναται να αντιμετωπίζεται μόνο ως εσωτερικό ζήτημα ή ως υπόθεση εσωτερικής κατανάλωσης αλλά στην προοπτική και τη δυναμική εναρμόνισης με την ΕΕ.
Έκθετοι απ’ την Έκθεση αυτή Προόδου της Κομισιόν είναι και βουλευτές ελληνικής καταγωγής που υπερψήφισαν στην Βουλή της Αλβανίας τις τροποποιητικές παρεμβάσεις με πρόταση του Ιντρίζι – Ταχίρι, στον «Περί Απογραφής» Νόμο, που στην ουσία κατάργησε το δικαίωμα ελεύθερου αυτοπροσδιορισμού για τα μέλη της ΕΕΜ και άλλων μειονοτήτων στη χώρα.
από: www.deropoli.com